Vesikoirat ry järjesti MH-luonnekuvauksen Lievestuoreella, ja Tinka oli tämän aamun ensimmäinen luonnekuvattava koira. Tinka oli testissä oma tuttu itsensä, mutta myös yllätti positiivisesti rohkeudellaan ja nopealla palautumiskyvyllään.

Kuvauksen ensimmäiset osiot testasivat koiran intoa ottaa kontaktia vieraisiin ihmisiin, hyväksyä kosketusta ja leikkiä lelulla vieraan ihmisen kanssa. Tinka meni kutsuttaessa testaajan luo ja antoi hänen vapaasti koskea itseensä, muttei lähtenyt mukaan leikkiin eikä halunnut poistua luotani testaajan mukana.

Saalisviettiä testattiin vetämällä lelua siksakkia pitkin maata vieheen tapaan. Vaikka Tinka pinkaiseekin elävän oravan perään, ei se ollut tietävinäänkään tästä "vieheoravasta", joka viiletti menemään aika kaukana koirasta.

Tinkan yleistä aktiviteettitasoa mitattiin siten, että patsastelin paikoillani heinikossa 3 minuuttia ja Tinka sai tehdä hihnan päässä mitä tahtoi. Se katseli hetken tapahtuuko mitään, kiersi sitten taakseni ja istuutui. Siitä se meni makuulle ja pysyi paikoillaan loppuajan. 

Etäleikityksessä huppuviittainen henkilö hipsi ja kyyristeli pellolla, heitteli lelua ja piiloutui. Hetken päästä henkilö tuli esiin ilman viittaa ja kutsui Tinkaa leikkiin. Tinka seisoi vierelläni katsoen hahmoa uteliaasti mutta rauhallisesti, eikä tehnyt elettäkään lähteäkseen sinnepäin. 

Pelästytyksistä ensimmäinen oli koiran eteen yllättäen lennähtävä iso, levitetty haalari. Tätä Tinka säpsähti ensin muutaman metrin päähän, ja siirtyi siitä pikkuhiljaa kauemmaksi. Sitä sai houkutella aika pitkään ennenkuin se tuli haalarin luo. Tämän jälkeen se ilman epäröintiä ohitti haalarin talutettaessa edestakaisin.

Seuraava pelästytys oli yllättävä räminä. Tätä Tinka myös väisti joitain metrejä, mutta tuli varsin nopeasti itse haistelemaan räminän lähdettä. Sillä ei ollut mitään ongelmia kävellä räminälaitteen ohi talutettaessa.

Kolmas pelästytys oli kaksi aaveeksi pukeutunutta henkilöä, jotka lähestyivät hitaasti molemmilta puolilta taloa. Tinka tarkkaili aaveita ja haukkui niille yksittäisiä haukahduksia, pysyen paikoillaan vierelläni. Haamujen kääntyessä ympäri Tinka siirtyi taakseni. Menin testinohjaajan ohjeiden mukaan haamujen luo ja Tinka tuli pienestä kutsusta nuuhkimaan niitä, ja oli sen jälkeen välinpitämätön niitä kohtaan.

Viimeisessä osiossa testaaja yritti taas leikittää Tinkaa, mutta Tinkaa ei edelleenkään moinen kiinnostanut. Sitten sain itse leikittää Tinkaa, ja minun kanssani se leikki iloisesti, vaikka välillä ammuttiinkin starttipistoolilla. Ensimmäistä laukausta se hätkähti, ja taisin itsekin hätkähtää. Muita laukauksia Tinka ei juuri huomioinut.

Suullisissa loppukommenteissa Tinkaa kuvattiin rauhalliseksi ja rohkeaksi koiraksi, jolla on hyvä kyky rauhoittua ja palautua yllättävistä tilanteista. Testaajan mukaan Tinka ei osoittanut kiinnostusta toimimaan vieraiden ihmisten kanssa, mutta se oli heti valmiina toimintaan tai leikkiin minun kanssani. Lisäksi saimme varsinaisen kirjallisen MH-kuvaustuloksen, eli paperin, johon oli merkitty Tinkan osoittamat reaktiot rasti ruutuun -menetelmällä. 

Mielenkiintoinen päivä ja hieno Tinka! Ja lopuksi isot kiitokset järjestäjille ja toimihenkilöille!

1243192819_img-d41d8cd98f00b204e9800998e